2007. bit će najtoplija godina

Godina 2007. bit će najtoplija otkad se provode mjerenja temperature i to zbog globalnog zatopljenja i vremenskog fenomena El Nino, objavio je u srijedu Britanski meteorološki institut.          

Stručnjaci tvrde da će kombinacija tih dvaju čimbenika podići temperaturu na Zemlji iznad one rekordne koja je zabilježena 1998. godine. Prošla 2006. godina bila je šesta na listi najtoplijih godina.

"Te nove informacije upozoravaju nas da se klimatske promjene događaju diljem svijeta", rekla je znanstvenica Katie Hopkins.

Svih deset najtoplijih godina, prema mjerenjima koja sežu unatrag stoljeće i pol, bile su nakon 1994. godine, pokazuju podaci UN-ove agencije za praćenje klime.

Britanski meteorološki institut objavljuje svoje globalne prognoze svakog siječnja zajedno sa Sveučilištem East Anglia. Prema najnovijim procjenama, prosječna temperatura na Zemlji bit će 0.54 Celzijevih stupnjeva viša od dugogodišnjeg prosjeka u razdoblju između 1961. i 1990. godine koji je iznosio 14 Celzijevih stupnjeva.

Uz vjerojatnost od 60 posto, 2007. bit će jednako topla ili toplija od dosadašnje najtoplije godine 1998., koja je za 0.52 Celzijeva stupnja premašila dugogodišnji temperaturni prosjek.(Hina)

1 komentar

Komentariši